Головна Новини Промислова вентиляція

Промислова вентиляція

Людина близько половини всього свого життя перебуває на роботі, де на неї можуть впливати шкідливі фактори:

пил, забруднене повітря, підвищені або знижені температурні показники навколишнього повітряного середовища.
Крім впливу на людину, є деякі фактори, що негативно впливають на саме приміщення або технологічні процеси, що проходять в ньому – це пожежна небезпека деяких речовин, що знаходяться в повітрі у великій концентрації. Для забезпечення безпеки будівництва та створення комфортного мікроклімату у виробничому приміщенні для персоналу використовується промислова вентиляційна система.

Існує кілька видів промислових систем вентиляції:

✔ Загальнообмінні – це системи, які застосовуються для всього приміщення.
✔ Місцеві системи вентиляції застосовуються для певної зони.
✔ Локальні системи використовуються для видалення забруднень та шкідливих речовин, пар та газів, у місцях їх виділення.

Крім того, існують ще такі види вентиляції як: аварійна, протидимна та технологічна, яка супроводжує певні технологічні операції.

Усі види промислової вентиляції поділяються на два типи: природну та механічну. Для природної вентиляції спонукачем руху повітряних мас є вітер або гравітація, а для механічної використовуються різні пристрої: вентилятори і.т.д. При природній вентиляції виробничого приміщення використовуються повітряні потоки, які мимоволі проникають через різні отвори, нещільності у вікнах і дверях. Витяжка їх відбувається за допомогою витяжних повітроводів. Продуктивність цього типу дуже залежить від різниці температур у приміщенні та повітря на вулиці, перепаду тиску, швидкості та напрямку вітру. Як допоміжні пристрої природної вентиляції іноді використовуються дефлектори, а для кращого повітрообміну і змішування повітряних потоків, у виробничих цехах дуже часто використовується ефект аерації.

При механічній системі вентиляції повітрообмін здійснюється по повітроводах або каналах, за допомогою вентиляторів. Залежно від напрямку повітряного потоку механічна вентиляція може бути припливною та витяжною. Промислова витяжна вентиляція влаштовується у верхній частині приміщення, а припливна – на висоті 1,5-1,8 м від підлоги.

У деяких випадках застосовується змішаний тип вентиляції, у зв’язку з великим обсягом повітря, що видаляється через природні витяжні отвори, виникає потреба у використанні примусової промислової припливної вентиляції. Крім природної та механічної вентиляції, на деяких підприємствах почали застосовувати третій тип – комбіновану систему. Це відбувається в тому випадку, якщо жоден із видів вентиляції окремо не може створити ефективного повітрообміну. Наприклад: у фарбувальному цеху, поряд із загальнообмінною вентиляційною системою, впроваджують ще й локальну, яка встановлюється в місця виділення шкідливих речовин, і запобігає перемішуванню повітряних потоків, тим самим підвищуючи ефективність вентиляції при мінімальному повітрообігу.

Зв'яжіться з нами