Головна Новини Заходьте до нас на …..… холодок :)

Заходьте до нас на …..… холодок :)

З наближенням літа ми згадуємо про кондиціонер. Без нього буде душно, жарко, одним словом, некомфортно. Для багатьох з нас кондиціонер – це ящик, або два ящики (зовнішній та внутрішній блоки спліт-системи) які «дають свіже повітря», а по суті просто його охолоджують. Але сучасні фахівці наділяю кондиціонери набагато ширшими властивостями.

Звернувшись до Вікіпедії, читаємо: «Кондиціонування повітря — автоматична підтримка в закритих приміщеннях усіх або окремих параметрів повітря (температури, відносної вологості, чистоти, швидкості руху повітря) з метою забезпечення оптимальних метеорологічних умов, найбільш сприятливих для самопочуття людей, ведення технологічного процесу, забезпечення безпеки цінностей».

Перше, що бачимо у цьому визначенні – це «автоматична підтримка». За допомогою пульта вибрали температуру, і кондиціонер при перевищенні цієї температури на кілька градусів включає компресор на зовнішньому блоці і починає охолоджувати повітря, що продувається вентилятором внутрішнього блоку. При досягненні бажаної температури компресор відключиться, подача холодоагенту у випарнику припиниться, і повітря починає нагріватися. Ці цикли неодноразово повторюватимуться, а температура в приміщенні коливатиметься біля заданого нами значення. Так працюють кондиціонери, які зараз називають «Тип on/off» (тобто ввімкнувся/вимкнувся). Коливання температури у приміщенні досягає 3-5 градусів за Цельсієм. Під час охолодження з кондиціонера йде сильний струмінь холодного повітря, здатний викликати застудні захворювання.

Але інженерна думка не стоїть на місці. Було створено кондиціонери інверторного типу. Серце такого кондиціонера – компресор, який працює від постійної напруги. Напруга формується у спеціальному пристрої, керованому складною електронікою, і може регулюватися у великих межах, змінюючи продуктивність компресора. Тепер коливання температури стали менш помітними. «Розумна» електроніка дозує подачу холодоагенту залежно від відхилення температури від заданого значення (чим ближче до заданої температури, тим менше охолоджується повітря у внутрішньому блоці). Ця ж електроніка може відстежувати присутність людей у приміщенні, переводячи кондиціонер у більш економні режими, коли намагатися особливо нема для кого. Є моделі, в яких струмінь холодного повітря відводиться від людини, оберігаючи його від небажаного переохолодження.

Комфорт збільшується, а застосування нових технологій дозволяє зменшити споживання електроенергії. Сучасні агрегати при витраті 1 кВт електроенергії можуть забирати з приміщення понад 4 кВт тепла (клас енергоефективності А, А+, А++ тощо)

Але коли закінчиться спека, чи потрібно буде відключити кондиціонер до наступного сезону? Не обов’язково. Більшість кондиціонерів, що реалізуються в даний час, можуть не тільки охолоджувати повітря, але і нагрівати його. При цьому енергоефективність теж залишається на висоті: на вироблення кіловата тепла при нульовій температурі на вулиці агрегат витратить електроенергії в кілька разів (у деяких моделей до 8-ми) менше, ніж звичайні кімнатні калорифери. Тому в перехідні періоди (весна, осінь) гріти приміщення за допомогою кондиціонера може бути не тільки комфортно, а й економніше. Багато виробників пішли далі і створили агрегати, що працюють на тепло при температурі на вулиці -25…30С. Ці кондиціонери можуть повністю витіснити опалення з Вашої квартири, дачі чи будинку. У деяких моделях спеціально для заміських будинків передбачено черговий режим, у якому підтримується внутрішня температура +8С з незалежно від зовнішніх погодних умов.

Наступним параметром повітря, який може підтримувати кондиціонер, є його чистота. Звичайний пиловий фільтр встановлюється навіть у найпростіші фільтри. Та й дбають вони не так про людину, як про те, щоб пилом, шерстю тварин, тополиним пухом тощо. не обростали теплообмінники. Але крім таких фільтрів грубої очистки в кондиціонери можуть встановлюватися додаткові фільтри, які можуть видаляти пил, дим, запахи, пилок і мікроби навіть вбивають. Однак, слід визнати, що ефективність таких фільтрів у недорогих моделях є дуже сумнівною. Найчастіше це просто маркетинговий хід для привернення уваги. Для отримання високого результату потрібні серйозні дослідження, технічні доробки конструкції внутрішнього блоку, належна якість виконання фільтрів, що призводить до значного збільшення ціни моделі. Фільтри тонкого очищення також вимагають більш ретельного догляду і мають обмежені терміни служби. Чи потрібно переплачувати за такі навороти, це вирішувати вже самому споживачеві.

Корисною функцією може бути іонізація повітря. При цьому крім очищення повітря від пилу відбувається насичення повітря негативними іонами, корисними для здоров’я людини, що сприяють підвищенню загального тонусу організму, зняття напруги та стабілізації обміну речовин.

У процесі роботи кондиціонера в режимі охолодження відбувається конденсація вологи з повітря теплообміннику внутрішнього блоку. Волога накопичується в піддоні, а потім видаляється трубопроводом конденсату в каналізацію або назовні будівлі. Деякі виробники кондиціонерів витягують і з цього користь, додаючи в режими роботи апарату ще й режим осушення повітря, тобто. зменшення вологості у приміщенні для боротьби з вогкістю. Щоб мінімізувати розмноження бактерій у конденсаті, виробники можуть застосовувати спеціальні бактерицидні покриття теплообмінників та піддонів або реалізовувати функцію самоочищення блоків кондиціонерів.

Важливою характеристикою комфорту є шумовий показник. Для зменшення шумності застосовується ступінчасте регулювання обертів вентилятора і навіть спеціальний нічний режим, який створює в приміщенні мікроклімат, комфортний для нічного відпочинку та сну.

Кондиціонери, як правило, мають працювати у закритих приміщеннях. Для життєдіяльності людини необхідно забезпечити надходження кисню у приміщення. Для цього потрібно не забувати періодично провітрювати кімнати або встановити кондиціонер із підмішуванням свіжого повітря.

Так стисло виглядає приведення в кондицію мікроклімату в приміщеннях. Для того, щоб придбаний Вами агрегат працював довго та надійно, потрібно подбати про його правильну установку із застосуванням надійних матеріалів та своєчасне обслуговування.

Компанія «П’ЯТИЙ ОКЕАН ПЛЮС» підбере обладнання з урахуванням Ваших уподобань, побажань та вимог, забезпечить його правильний монтаж, гарантійне та сервісне обслуговування.

Живіть у комфорті!

Зв'яжіться з нами